Puur Hobby

Van klein naar groot – Big Burley Tabak

Biologisch. Om meer bekendheid te geven aan een leuke hobby ben ik deze website begonnen. Als je niet rookt moet je er ook niet aan beginnen. Doel is niet om mensen aan het roken te krijgen of consumeren van tabak als zodanig te promoten. Wel om degene die toch al rookt meer bewust om te laten gaan met tabak, of vanzelf te laten gaan verminderen.

Zelf ben ik sinds ik mijn eigen biologische tabak teelt eerder minder gaan roken dan meer. Biologisch, puur natuur en eerlijk. Zonder chemische bestrijdingsmiddelen of toevoeging tijdens of na behandeling. Na curing (bladgroen-afbraak), droging en rijping geen enkele toevoeging meer. Tabak zoals tabak ooit bedoeld was, voor een beetje rust en vrede. Zo stop ik steeds vaker een pijp die ik niet inhaleer.

Stoppen met roken? Dat zit onderbewust misschien wel door te werken waardoor je vanzelf al wat rustiger aan doet. Iets wat ik wil delen, misschien wel een tussen-stadium naar een volledige stop. Als een soort stoptabak, eerst van de chemie af en dan wellicht wat makkelijker de tabak zelf. Ik kan het alleen maar aanmoedigen. Wie weet, als het helpt, waarom niet¿ Half-half mengen van je vertrouwde merk met je eigen geteelde tabak is ook heel goed te doen, zo blijf je in de buurt van de smaak waar je zo aan gewend bent geraakt. Grote kans dat de mengverhouding daarna nog vaker aangepast wordt tot je eenmaal ‘om’ bent. Verlost van alle industriële toevoegingen waar je voorheen niet eens de weet had.

Zuinigheid met vlijt. Mijn pijlen waren tevens gericht op ‘besparing’. Zuinige Nederlander als ik ben, omdat tabak in de winkel tegenwoordig wel heel erg stevig aan de prijs is, helemaal in deze ‘crisis’ tijd. Dan wil ik daar graag een handje aan meehelpen om iets meer financiële lucht te geven. Het kan en het mag. Het komt niet vanzelf aanwaaien maar erg veel moeite kost het nou ook weer niet, het kan omgerekend wel de beste investering/besparing zijn die je in een jaar kan doen. Edelmetalen of aandelen geven nooit en te nimmer dit rendement. Een paar tientjes die vele honderden kunnen opleveren! Houdt je wel aan de regels, minimale leeftijd 18 jaar en niet meer teelt oppervlakte dan 10 meter bij 10 meter! Hou het leuk voor eigen hobby zodat de Nicotiana Tabacum wel overeind blijft. Beetje legaal verzet van brave burgers met eigen vlijt en huisnijverheid. Tegenwoordig betaal je in Noorwegen rond de €25 per pakje…..daar gaan ook wij naar toe!

Bijna vergeten. Het klinkt ook erg ouderwets, en daar houd ik wel van. Om een ambacht in leven te houden met plezier en inzet. Zelf tabak telen is nagenoeg niet meer bekend onder de mensen. We zijn het vergeten omdat het overal kant en klaar te koop is, maar nu is het flink duur geworden. De verhalen er van kennen we allemaal. Huisnijverheid zoals manden vlechten, biertje brouwen, kippen houden of een moestuin aanleggen en onderhouden kan en mag. Nederland kon er  tijdens de tweede wereldoorlog iets beter mee te overleven door een secundaire economie op gang te krijgen, een ruilmarkt. Dat was in de volksmond verzetstabak ofwel de No25. Vele tienduizenden vingerhoedjes zijn ‘ondergronds’ verdeeld, gezaaid en geoogst. Op kleine stukjes grond, tussen de bonen en de hop leverde tabak met ruilhandel weer spek, boter, melk of meel etc. op. Het werd (in)direct gestimuleerd door de Staat Der Nederlanden. Willens en wetens werd een zwarte markt neer gezet om te overleven en economie op gang te brengen. En het werkte, waarachtig een waardevol gewas. De No25 is middelmatig van grootte en levert matig op tegenover bulktabak zoals Burley of Virginia. Puur gerookt is het een vrij straffe tabak en werd destijds veel gepruimd door een tekort aan vloeipapier. Mascotte vond al snel een oplossing voor dit probleem door flinterdun bijbelpapier van een klooster te gaan verwerken tot vloeitjes. Dankjewel paters, dankjewel Mascotte!

Biologisch Dynamische tuin heeft natuurlijk voorkeur. Meer buiten zijn, in de wind en in de zon of af en toe in de regen, weg van alles met een stekker. Met je handen en voeten in de aarde, bij de vogeltjes, lieveheersbeestjes en bijen. Een hoger doel is om een deel van de chemische bestrijdingsmiddelen van de grote vieze bedrijven drastisch te kunnen gaan verminderen in bv. de moestuin of vierkante-meter-tuintjes. Eigen groenten en kruiden zijn heerlijk en gezond, waar je trots op bent, maar daar hoort geen tuincentrum-gif bij van de grote merken!

Tabakthee als remedie bij ongedierte. Ook als je niet rookt, pruimt, snuift, snusst of aan de shisha lurkt, kan tabak nog steeds waardevol zijn in bv. de moestuin of siertuin. Een door een doek gezeefde thee van tabak(afval als stam, nerf, groen droog blad) als spuitmiddel op het te telen gewas werkt preventief als ook doeltreffend tegen bladluis, witte vlieg, wolluis (tabak verkruimeld in de aarde mengen bij bv cactus), verschillende vraatzuchtige rupssoorten komen wel maar gaan ook weer snel weg, onschadelijk voor vlinder, bijen en hommel soorten, lieveheersbeesjes, oorwurmen etc. Naar mijn mening verdrijft het ook woelmuis, maar daarvoor zou ik graag meerdere ervaringen in willen verzamelen van mensen die hier inmiddels ervaring mee opgedaan hebben.

Balans. Het willekeurig planten van tabak, her en der verdeeld, met haar mooie groene blad en in de zomer flinke bloemenpracht, in de siertuin, moestuin of vergeten hoekje zorgt ook voor de hommels en bijen, ze zijn er dol op! Nicotiana Tabacum zorgt voor meer balans in diversiteit, wat een positieve uitwerking heeft op je tuin en leefomgeving van planten en insecten. Bij aanvallen van vraatzuchtige insecten laat de tabak gassen los die juist weer de natuurlijke vijand van die aanvaller tot zich lokt en zo het probleem indirect oplost, erg sluw en slim. Tabak communiceert onderling, maar kan ook grotere afstanden overbruggen tussen velden om ’tekenen van aanval’ door te geven.

Bloedluis en vedermijt bij pluimvee. De gedroogde stammen van de planten doen goede dienst in het nachthok van kippen en ander pluimvee. Het zorgt preventief en langdurig tegen bloedluis en zo bespaar je  kosten van de anders niet te ontkomen chemische bestrijdingsmiddelen. Verdeel de gedroogde stukken stam her en der en vervang ze ieder jaar in de ren. Ook afval als nerf en gruis werken door dit te verdelen met de vloerbedekking als stro, hempstrooisel etc. Als je erg veel afval hebt verwerk het dan in een hakselaaren bewaar in emmers met deksel. Droog is het voor meerdere jaren (6-10) houdbaar.

Bloedluis is moeilijk te zien bij de kippen zelf maar is wel te herkennen en te zien op de eieren. Op het warme en licht vochtige ei kun je (met een vergrootglas of leesbril) zeer kleine bloedrode luisjes waarnemen. Bij een explosieve aanval van bloedluis maak je verblijf en ren goed schoon en verdeel je ruim verkruimelde tabaksbladeren of nerf-afval met de gebruikelijke stalbedekking van de vloer of hokken. Vervang en herhaal dit enkele weken tot je er van verschoond bent, voor de kosten hoef je het dan niet te laten om eens extra met tabak te strooien, uit je eigen tuin. Een kleine ‘investering’ scheelt dan veel kosten, moeite en vieze chemie.

“Dit zijn de kleine stukjes kennis die bijna verloren gegaan zijn. Aardig dat er weer zo’n gek is die zich hierin verdiept.”

…hoorde ik de een tegen de ander zeggen.