FAQ

zaadknop Nicotiana Tabacum tobaccobud with seeds

Knoppen vol met zaad

FAQ – Veel gestelde vragen

Mag je zomaar zelf tabak telen?
Ja, het is in Nederland toegestaan om zonder vergunning tabak te telen, mits de teelt-oppervlakte niet groter is dan 1 are (10meter x 10meter), en opbrengst strikt voor persoonlijk gebruik is. Maak van deze nog steeds eenvoudige regel geen misbruik dus alleen maar voor persoonlijk gebruik, je eigen personal tobacco, het zit in de naam.

Wat zijn de regels in Europa?
In Europese en verreweg de meeste landen van de wereld, gelden ongeveer dezelfde regels. In Duitsland bv. gaat men uit van maximaal 99 planten. Groot Brittannië, België, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk gedogen kleinschalige teelt voor eigen gebruik eveneens. Informeer zelf naar de regels in je eigen land. Voorbeeld: in Italië en Malta dien je voor eigen gebruik een vergunning aan te vragen bij de locale autoriteiten die altijd gehonoreerd wordt na betaalde leges. In Nederland hoeft dit dus niet, geen enkel probeem als je maar onder die ene are (10 meter x 10 meter) teelt-oppervlakte blijft, ook al is het enkel en alleen voor de sier!

Wat krijg ik als een portie zaden bestel?
Een portie zaadjes goed verpakt in een gripzakje met etiket, bevat minimaal 50+ stuks. PersonalTobacco.com geeft in de praktijk echter ruimschoots zodat u nog eens een foutje kunt opvangen. Aan te raden is om 2 keer te zaaien, na 2 weken gewoon nog een beetje, zo vang je eventuele eigen foutjes op en kun je makkelijk herstellen. Daarnaast is het ook leuk om plantjes weg te geven die je over hebt. De zaadjes worden regelmatig getest op kiemkracht en kiempercentage. Standaard komt er een handleiding bij die informatie bevat om tot een goed resultaat te kunnen komen. 

Rookt PersonalTobacco.com zelf?

Ja,  meestal draai ik shag, air-cured=luchtgedroogd, uit eigen biologisch-dynamische tuin. Sigaren draai ik van zelf gefermenteerde tabak, 100% puur natuur met echte sigarenlijm. Bij fermenteren gaat het om temperatuur en vochtigheid. En gezien ik ook een wel heel mooie pijp heb stop ik die af en toe met een zelf gemaakte, volgens 17e eeuwse zeemansmethode, volgerijpte grofgesneden en welriekende eigen tabak om rustig en tevree te smoren. Ik rook minder dan in de tijd dat ik in de winkel mijn tabak kocht. Dat is een punt waar ik ook achter sta. De meesten zullen dat niet begrijpen. Als ik het zelf maar snap!

Omroep Brabant op bezoek personal tobacco Burley Tabak Sigaar

Omroep Brabant reportages radio en video, foto 2012-07-26