Media

RTL belde me voorjaar 2012 met de vraag of ik wat meer over het zelf kweken van tabak vertellen kon. Daaraan heb ik gehoor gegeven waarop ze vroegen eens op bezoek te mogen komen om een item te maken voor Editie.nl. Dat is inmiddels achter de rug en werd 23 juli uitgezonden om 18.15 op RTL5. Geen komkommertijd maar tabak wat even de klok sloeg.

Verslaggever/journalist Sander Paulus was zeer benieuwd naar het zelf kweken van tabak, of het wel mogelijk is in kikkerland Nederland en wat verder voordelen en mogelijkheden zijn van deze nieuwe rooktrend. Erg aardige man met goeie vragen waaruit bleek dat hij uitermate geïnteresseerd was en waarschijnlijk flink wat voorwerk gedaan had, hij wist er meer van dan ik verwacht had.

We hebben aan tafel onder toeziend oog van een camera samen rookwaar geproefd zoals sigaar en pijp en heb mooi kunnen demonstreren dat het snijden van tabak met de juiste tabaksmolen geen probleem is. Natuurlijk zijn we ook in de moestuin anex tabakveldje geweest waar de planten staan en heb er ook ter demonstratie tabak geoogst. Link naar de uitzending hier.

Daarna volgde het Eindhovens Dagblad die 2/3 pagina met grote foto besteedde aan de hobby tabaksteelt. De journalist heeft vroeger zelf nog via een studenten uitwisseling programma tabak geplukt in Canada. Hij wist van het tabak plukken en verwerken nog een en ander en had goede herinneringen aan die periode.

Eindhovens Dagblad Tabaksplantage tussen de sla en wortels

Eindhovens Dagblad | Verslag: Jen Mansveld Foto Ton Van De Meulenhof

Omroep Brabant Radio kwam daarna op de koffie. Eerst voor een radioverslag met een stukje op hun website, te lezen en rechts boven te beluisteren. Twee weken later is Omroep Brabant TV geweest voor een TV nieuwsreportage, (vanaf 6:45).

Tros Radar heeft een kritische reportage (vanaf 9m:50s)  gevoerd over de additieven die tabaksfabrikanten toevoegen en er niet openlijk over zijn. Tot wel 1000 verschillende stoffen die nauwelijks openbaar gemaakt zijn. Kijk zelf en als je toch rookt denk dan eens aan een natuurlijk product, misschien dat het een tussen stap is op weg naar stoppen met roken. Of een introductie op takaks teelt, tabak kweken.

Metropolis TV heeft een korte reportage gedaan in Bulgarije over tabak en het zelf tabak kweken er van. Bekijk videos hier.

De tabakslobby. Korte aflevering van ‘De slag om Europa’, hier terug te kijken.