Personal Tobacco

Van moestuin naar resultaat

PersonalTobacco staat voor tabak uit eigen tuin, je eigen persoonlijke tabak. Het kan en het mag. Maximaal 100m², voor eigen gebruik en minimaal 18 jaar op aarde aanwezig. Veel mensen willen tegenwoordig zelf weer eens wat planten telen in de (moes)tuin om te ontsnappen aan de zware repressieve accijnzen.

Personaltobacco.com geeft de mogelijkheid zelf thuis tabak te telen! In de moestuin, achtertuin, in flinke potten op (dak)terras of balkon. Als er maar wat zon is, water, wat aandacht en een redelijke beschutting bij harde wind.

Je zult versteld staan van de potentie van de microscopisch kleine zaadjes. Ze groeien uit van 1.40m tot over 3meter, afhankelijk van het soort, tijdstip van zaaien, de bodem en de zomer. Wil zeggen dat er een normale hoeveelheid door-verteerde schapen-, paarden-, koeien-, lama- geiten of konijnenmest samen met compost op het stuk grond mag, maar overdrijf niet. Kant en klare gedroogde korrels op tijd aanbrengen kan ook.

Rendabele hobby, bespaar honderden euro’s. Voor de planter is mijn advies om minimaal 4 soorten of liever meer te planten, afhankelijk van je smaak en/of doel. Hobby sigarenmakers telen andere tabak soorten dan iemand die er gewone sigaretten van wil maken. Vooral het thuis zelf maken van longfillers is erg in bij sigaren liefhebbers. De dikke, lange, imposante sigaren, zacht koele aroma’s met de pret van eigen ambacht. De pijproker kan op zijn eigen wijze naar hartelust zijn eigen blends samenstellen uit verschillende soorten tabak en tevreden wegpuffen.  En zo is de Shisha tegenwoordig ook heel erg populair, natuurlijk uniek als je ook nog eens van je eigen persoonlijke tabak geniet. Snuiven, zuigen en pruimen van tabak komt tegenwoordig zelden meer voor. Als je eenmaal de mogelijkheden om naar eigen smaak met verschillende soorten te mixen en blenden ontdekt hebt komt de geest pas goed uit de fles. Dan is het ook nog eens zo dat meerdere tabak soorten voor meerdere doeleinden geschikt zijn. Een Havana Gold is geschikt voor sigaar maar ook voor shag, om meer knak te geven. Ligt er maar net aan wat je smaak is en hoe ver je gaat.

Kretek of vredespijp. Je eigen kretek’s maken met biologische kruidnagel, snuiftabak, pruimtabak, tabak voor de shisha, alles is mogelijk. Zelfs de rituele vredespijp, zoals gebruikelijk bij indianenstammen, is weer met natuurlijke tabak te smoren.

oude schoolplaat tabak 1965

schoolplaat tabak 1965

Door de jaren heen is de algemene kennis van het tabak telen bijna verdwenen. De schoolplaten over tabak hangen al lang niet meer in de schoollokalen.

Hiernaast zie je wat ooit eens normaal lesmateriaal op school was. Je ziet ook goed dat de onderste bladeren oogstrijp zijn rond 3e week Juli. Vanaf dan worden iedere 7 tot 10 dagen 3 of 4 bladeren geplukt met een zijwaartse korte slag. Voor de beste kwaliteit bladeren knip je de bloemkoppen continu weg als ook alle zuigers (zij-scheuten) uit de oksels van de stam-bladeren zodat alle gewenste kracht en aroma naar het grote blad kan.

Begin ieder jaar weer met nieuw vers zaad. Het is de kleine investering echt waard. Biologisch gegroeid en volledig onbehandelde tabak is puur natuur. Het zaaien, opkweken, oogsten, verwerken én consumeren van je persoonlijke tabak is alsof je zelf weer ouderwets brood bakt, pruimen inmaakt of manden vlecht. Met planten bezig zijn is een heerlijk rustgevend tijdverdrijf, oogsten geeft altijd weer een goed gevoel. Begin ieder jaar weer met vers kwalitatief zaad.

Investering. Zaaien, planten, schoffelen, plukken, al die tijd zit je tenminste niet als een konijn in de koplampen van een beeldscherm te staren… Als je in dure tijden als deze nu een kleine investering wil maken met een aardige opbrengst zeg ik: plant lekker ouderwets een beetje tabak. En met de handleiding die standaard bijgeleverd wordt moet het iedereen met ook maar een groene pink het lukken.

Shirazi origine Iran Black Sea Tobacco

Shirazi uit Iran Zwarte Zee, lekker dik blad, typisch gele uitbundige bloei met korte compacte bloemen. Snij deze allemaal weg zodra het kan om alle kracht naar het blad te laten gaan.

 

 

 

 

Geef een antwoord