Zelf tabak kweken

Een paar zelf gemaakte sigaren. Longfillers en cigarillos uit Brabant. Zacht aroma en mild om te roken.

Een paar van mijn eigen sigaren

Tabak groeien zonder stoeien.
Nederland en alle andere landen in Europa hebben een rijke tabak geschiedenis. Rond 1610 werd hier in Veere de eerste tabak verbouwd om na 350 jaar weer bijna geheel te verdwijnen. Bekijk hier onze geschiedenis. Na de wereldoorlog van 1939-1945 stopte dit door meerdere redenen vrijwel geheel. Bij 1960 is de inlandse teelt zowat geheel verdwenen. Inmiddels een hobby voor velen geworden.

Niet alleen Nederland heeft een rijke tabakgeschiedenis maar heel Europa was er ijverig mee bezig, iedereen op zijn eigen wijze naarmate bodemgesteldheid en klimaat. Zelfs in het zuiden van Zweden en Noorwegen (!) zijn er nu nog hobbyïsten die met succes tabak binnen harken.  Lees De teelt van tabak, een oud Hollandsch boekje over toeback telen. Zogenaamde ’tabakskamers’, kleine veldjes met wind beschutting van b.v. bonenhagen of zoals vroeger gewoonlijk was boerenvezelhennep of enkele rijen mais zorgden voor kleine klimaatkamers waar het net even wat aangenamer was voor de tabaksplanten hier in Europa. Optimalisering van het telen van gewassen heeft Nederland naar de top gebracht van de wereld op plantkundig gebied. Daar profiteren we nog altijd dagelijks van. …En de complimenten aan Wageningen!

Europa en tabaksteelt. Tabak kan klimaat-technisch gezien hier in Europa prima gedijen. Zelfs in het zuiden van Noorwegen en Zweden! Europa heeft er letterlijk mee vol gestaan, zoals b.v. ook in Canada waar nog steeds volop tabak geteeld wordt. Het is in de meeste landen ook gewoon geoorloofd om zelf wat tabak te telen voor eigen gebruik. En als je er een klein beetje je best voor doet lukt dat prima want het is geen erg moeilijke plant. 

Buiten het seizoen De zaadjes zijn het gehele jaar te bestellen. Voor een optimale opbrengst dient men echter wel vroeg in het jaar te beginnen, afhankelijk van ieders mogelijkheden. Zo rond half mei of een week later goed gewortelde en handzame plantjes te kunnen zetten dien je 6 | 8 | 10 weken voor deze datum te zaaien en op te kweken. Het genot van wat zelf gemaakte pure tabak is dan het resultaat van eigen hand. Zaadjes koel, droog en donker bewaren tot het zaaien.

Handleiding© om tot een goed resultaat te kunnen komen.
Bij een vraag naar tabakszaadjes wordt een duidelijke handleiding meegeleverd. Deze handleiding is tot stand gekomen uit eigen tabaksteelt-ervaring. Personaltobacco.com is echter niet verantwoordelijk voor handelingen of fouten die gemaakt kunnen worden door de teler. Vanaf het moment van zaaien is de teler zelf verantwoordelijk voor het resultaatTip: zaai eerst de helft van de inhoud en na een paar dagen nogmaals op verse zaaigrond, Onverhoopte kwekersfoutjes zijn zo eenvoudig  te compenseren.